Jdi na obsah Jdi na menu
 


Včelařský rok

má sedm částí:

podletí, podzim, zima, předjaří, jaro, časné léto a plné léto. Kromě zimy signalizuje začátek každého období rozkvět vůdčí rostliny. Nebudu zde uvádět přesná data, protože jsou zavádějící. V Kolči rozkvétají třešně jindy, než třeba v Želenicích. Jedná se o rozdíl zhruba tří dnů, ale pro včelařskou práci je důležitý. Včelař totiž, aby měl úspěch, musí žít jako včela. Ta si totiž žije tisíce let podle svého a my jí pouze můžeme trochu pomoci, ale nepřevychováme ji podle svého jako jiná zvířata. Nebudu to nyní rozepisovat na celý rok, ale soustředím se pouze na část roku do vydání dalšího čísla novin.

Předjaří

V březnu nám začíná předjaří, které nám značí rozkvět olše lepkavé (roste v údolí okolo potoka). Kvetou také vrby, sněženky, bledule a sasanky. Včelstva se hromadně prolétávají a vyprazdňují výkalové vaky (poznáte to poměrně snadno na venku pověšeném prádle- žluté nitky, nebo já doma na autě - umývám ho až v dubnu, jinak to nemá cenu). Matka začíná klást ve velkém a včelstvo se pomalu rozrůstá. V této době by měl včelař provést informativní prohlídku. Pohledem na česna lehce zjistí, která včelstva létají a u těch, která se neprojevují na česně a nelétají, je potřeba zaťukat na úl. Pokud je včelstvo živé, odpoví zahučením. Při otvírání úlů by měla být venkovní teplota alespoň 10 stupňů. Při této prohlídce zjišťujeme stav zásob po zimě, sílu včelstva a množství plodu. Silná včelstva obsedají alespoň sedm rámků, slabá tak do pěti rámků. Pohledem na plást s plodem zjišťujeme, zda plocha plodu je celistvá bez mezer. Mezerovitost ukazuje na špatnou matku.

Slabá včelstva nebo včelstva se špatně kladoucí matkou spojujeme, neboť nemá cenu se těmi slabými zabývat. Výnos medu od slabochů nevyváží práci s nimi a v přírodě jsou tato včelstva vyloupena silnými. V předjaří se vyplatí včelám na stanovišti zřídit i napáječku s čistou vodou. V tomto období nosí včely převážně do úlu pyl, ale vyskytne se i malá nektarová snůška.

Jaro

Dalším obdobím je jaro. Připadá na duben a květen. Zde je signalizační rostlinou třešeň ptačí nebo srstka. Třešeň mám na zahradě, takže to je paráda. Kouknu z okna a JARO! Dále nám postupně kvetou ovocné stromy (postupně meruňky, třešně, slivoně, jabloně a hrušky). Dobrým signálem v Kolči je, když jedete od šestatřicítky a vidíte rozkvetlé okolí silnice.

Včelstva v této době hodně plodují a objevuje se stavební pud. Včelařova práce spočívá v postupném rozšiřování včelstev za pomocí souší a mezistěn. Mezistěna je rámek se zataveným voskovým základem budoucí souše. Souše máme uskladněny z loňského roku. Také do včelstev vkládáme stavební rámky. V nich je pouze malý proužek mezistěny, která se nechává k volné stavbě dle potřeb včel. Je na nich, zda vystaví trubčí nebo dělničí buňky. Včasné rozšiřování je velmi důležité, protože stísnění včelstva podporuje rojovou náladu. Toto období je velmi vhodné pro spojování nebo posilování slabých včelstev. Je lepší spojit dvě slabá včelstva, než vyndávat ze silných rámky s plodem a vkládat je do slabých a oslabovat tak silná včelstva. Postupně na včelstva nasazujeme medníky a ty oddělujeme mateří mřížkou. Ta slouží k tomu, aby matka neplodovala v mednících a nekomplikovala vytáčení medu.

Časné léto a plné léto

Časné léto signalizuje rozkvět řepky olejky. Ta je v okolí Kolče vždy a přehlédnout ji nelze. Někdy se stává, že jsou v noci nízké teploty a řepka nemeduje a slouží pouze jako zdroj pylu. Dobrým zdrojem nektaru v tomto období je hloh, kterého je kolem spousta. Po ukončení květu řepky je třeba provést první vytáčení, neboť medníky jsou naplněny medem. Tento med velmi rychle krystalizuje, a proto se pastuje.

Po tomto je další na řadě trnovník akát. Tento med je velmi světlý s nádechem až do zelena. Je také velmi jemné chuti a pomaleji krystalizuje. V tomto období ve včelstvu vládne i rozmnožovací nálada a tak se nám včely rojí. Letošní deštivé období způsobilo, že se rojí včely poměrně hodně. Tato rojová nálada ustává s letním slunovratem, kdy ve včelstvu převládne shromažďovací pud a začnou se soustředit pouze na tvorbu zásob k přežití zimy.

Po akátu je na řadě s květem lípa malolistá. Spolu s ní kvete i hořčice, chrpa a ohnice. Včelstva jsou v tuto chvíli na vrcholu své síly a ve velmi krátké době nashromáždí mnoho zásob. Včely nyní omezují matku v kladení. V tuto dobu je také čas na tvorbu oddělků z nejlepších včelstev. Včelařova práce se v tomto období skládá z vytáčení medu a vracení prázdných nástavků. Letos je to trochu slabší se snůškou, protože chladné období zjara způsobilo nejen rojovou náladu, ale i menší přínos nektaru a velkou spotřebu zásob v úlech.

No nic každý rok je jiný a tohle je příroda, která si nedá poroučet. Ještě, že se alespoň nám lidem vyvedla medová pouť.

Podletí zima

V podletí se včelař začíná zabývat přípravou na zimování. Medníky jsou již sundány z úlů a všechen med vytočen. Nyní je třeba doplnit zásoby pro zdárné zimování. Jako krmivo se v Čechách používá stále převážně cukr. Ten musí být rafinovaný, protože přírodní hnědý cukr způsobuje včelám přeplnění výkalových vaků během zimy a také průjem. Novinkou posledních dvou let jsou inverty pro krmení. Ty se vyrábí z cukru nebo škrobů a jsou podobné medu, což se v zahraničí občas zneužívá a po zpracování včelami se prodává jako med. U nás jejich většímu využívání naštěstí brání jejich cena, protože jsou dražší než cukr. Taktéž se již začínají včely léčit proti varoóze, neboť v úlech již není med pro lidskou spotřebu. Používá se kyselina mravenčí nebo gabonové pásky s acrinatrinem nebo tau-fluvalinátem. Vytočené souše z medníku je nutno roztřídit a všechny, které jsou černé jako bota připravit na vyvaření vosku. Souše světlé až žemlové barvy se uschovají na příští rok. Je nutno tyto souše ochránit před zavíječem, protože ten dokáže vše zničit během velmi krátké doby. Užívá se k tomu sirných knotů nebo par ledové kyseliny octové (oficiálně a placeně). Starý praktik mi však prozradil, že stačí proložit bedny se soušemi ořechovým listím nebo levandulí. Funguje to a zadarmo. Během podzimu se opět léčí a to pomocí fumigace amitrazem nebo tau-fluvalinátem. Kdo si myslí, že do včel pumpujeme neskutečné množství léčiv, měl by se podívat za naše hranice. U nás jsou stanoveny přesné postupy a množství léčiv, které je přísně kontrolováno. V zahraničí se používá i 800 krát více léčiva na jeden zákrok. Toto množství by zlikvidovalo po požití i čtyřčlennou rodinu. Antibiotika nejsou u nás povolena, protože ta která se používají, jsou pro člověka nebezpečná. Tak a dost už strašení s jedy. Během podzimu včelař začíná opravovat poškozené věci a připravuje se na další rok. Také se začíná více schůzovat a pořádají se odborné přednášky. Já si jako každý rok slíbím, že vše s předstihem připravím, abych byl připraven. Jako obvykle to neudělám a pak na jaře skoro nespím a nadávám si, že jsem to neudělal. Tak to je asi všechno co se nyní bude dít.

J. Linhart

 

 

Příspěvky

Kalendárium - Leden - březen

7. 3. 2021