Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kalendárium - Leden - březen

7. 3. 2021

Leden

 

Co dělají včely Včelky zimují. Jsou v chomáči, aby minimalizovaly tepelné ztráty a ven vylétají pouze je-li teplota vyšší než 10 °C. Ale ani tehdy nic nesbírají letí se "vyprázdnit". Včelaři tomu říkají pročišťovací prolet. Včelstvo obsedá asi 6 uliček.

 

Pokud je ale stále chladno, včely jsou v chomáči. Ty, které jsou na kraji, mají roztažená křídla, aby ještě zvýšily izolaci a v této pozici se pravidelně střídají. Úl či dutinu, ve které žijí, cíleně nevyhřívají, stálo by je to příliš energie. Teplota uvnitř chomáče je přibližně 25 °C, na okrajích pouze kolem 9 °C. Je-li mírnější zima, matka začíná pozvolna s kladením vajíček. Hlavním impulsem je prodlužující se délka dne. Včelstvo se tak připravuje na nadcházející jaro. Dlouhověké zimní včely budou pozvolna nahrazeny krátkověkými letními.

Ani tuhá zima včelám nevadí

 

Co dělají včelaři?

Včelaři nejpozději začátkem ledna očišťují podložky. Co to znamená? A proč to dělají zrovna teď? Ze včelstva a plástů padá během celého roku na dno úlu tzv. "měl". Je to směs vosku, nečistot, parazitů, ... V létě tuto měl včely čističky vynesou z úlu. V zimě ale zůstává v úlu a včelař tak má možnost kontrolovat stav včelstva s minimálním vyrušením. Lednová měl se povinně odevzdává ke kontrole prováděného léčení do laboratoře.

Je také pomalu čas dát včelstvům na strop úlu igelitovou fólii - pokud ji nemají ve včelstvu celoročně. K čemu je dobrá? Je skrz ní vidět do úlu aniž by vyletovaly včely do obličeje. A kondenzuje na ní voda, kterou včely produkují dýcháním. A tu budou potřebovat, jakmile začne matka plodovat, aby mohly pro larvičky vytvářet krmnou kašičku.

Včelkám je v tuto dobu nejlépe, když nejsou nijak vyrušovány. Včelař jen

zajde čas od času zkontrolovat včelnici, zda jsou úly v pořádku a zda myši a ptáci nepáchají nějaké velké škody. Za sychravého počasí včelař studuje odbornou literaturu a časopisy. K tomu také připravuje na další sezónu rámky, nástavky a další součásti úlu

 

Únor

Co dělají včely

V únoru, je-li teplejší den, přidávají se další a další včelky k pročišťovacím proletům, při té příležitosti nejenom, že vyprázdní své výkalové váčky, ale i uklidí úl. Vynáší mrtvolky včel, které se už jara nedočkaly, čistí buňky, do kterých pak matka klade vajíčka. Jakkoliv je úl živý a hlučný přes den - na noc se zase spojuje do chomáče ve kterém se včely navzájem zahřívají. Je li teplé jaro dělnice přináší první pyl z vrb a lísek pro krmení larviček.

Pokud je ve včelstvu všechno v pořádku, jen si "vrní" a jinak se příliš neprojevují.

 

Co dělají včelaři?

Včelaři se nemohou dočkat jara pomalu víc než včely. Je nejvyšší čas dát na strůpek igelit, aby se na něm mohla kondenzovat voda a včely ji mohly využít pro krmení larviček. Někteří včelaři dávají do úlu dokonce speciální napáječky.

Mimo včelín je spousta přípravné práce na nadcházející sezónu, zpracování a výměna vosku za mezistěny, stloukání rámečků, drátkování a případně i výroba nových úlů či nástavků.

Počítání roztočů z měli odevzdané do laboratoře

 

Březen

Co dělají včely

Včely si předávají nektar

S postupným oteplováním a blížícím se jarem stoupá spotřeba zimních zásob. V březnu je to cca 3-5 kg medu za měsíc. Včelky zároveň začínají nosit pyl, vodu a nektar. Pyl obsahuje bílkoviny důležité pro výživu larviček, nektar je zdrojem energie. Zásobování je hlavním úkolem včelích dělnic, tedy včelek, které se starají především o matku, larvy, čistotu v úle a stavbu plástů. Matka postupně klade víc a víc vajíček každým dnem.

Na okraji plástu jsou medné zásoby, blíže ke středu pyl, u něj zavíčkované buňky čekající na vylíhnutí včel. Uprostřed buňky s larvičkami, z nichž některé jsou již opět zavíčkovány.

Je-li včelstvo silné, má chuť vychovávat i trubce. Ti se na rozdíl od dělnic a matky líhnou z neoplozených vajíček a protože jsou větší, potřebují i větší buňky. O všechnu práci v úlu se nyní starají dlouhověké včely narozené v loni v podletí a na podzim. Žijí 6-8 měsíců a jejich život se tak pomalu krátí. Nahradí je nové včelky - narozené z prvních vajíček.

 

Co dělají včelaři?

Pro včelaře nastává čas první kontroly včelstva. Zjišťují, zda je matka v pořádku a klade, jestli včelstvo netrpí nedostatkem zásob a zda není jinak poškozeno. V případě potřeby spojují slabé včelstvo se silným nebo se záložními oddělky. Léčení proti varroáze nátěrem zavíčkovaného plodu.

Pokud byly výsledky podzimního léčení špatné, nastává čas vše napravit a provést jarní přeléčení.

Nemusíme-li ale v tomto období do včel příliš zasahovat, je to pro ně lepší. Dostatečné zakrmení v podletí a pečlivé léčení na podzim tak ušetří starosti včelaři i včelám.

Mimo včelnici je včelař v plné práci s přípravou rámků a nástavků na nadcházející jaro a léto. Natavuje mezistěny, dokončuje opravy a desinfekci nástavků a snaží se připravit průběh nové sezóny.