Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kladno Medové Vánoce 10. - 14.12. OC Oáza

10. 11. 2014

Motto: „Pokud by zmizely na zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.“ Albert Einstein

Takřka třetina světové zemědělské produkce závisí na opylení živými organizmy, z největší části včelami. Tyto plodiny zajišťují 35% všech kalorií, které z potravy získáváme. Nejen včely, ale i včelaři se z našeho civilizovaného, přetechnizovaného a konzumního světa vytrácejí. Úbytek včelstev představuje bezprostřednější hrozbu pro naši planetu než globální oteplování, a lze jej řešit. Einstein se ve svých hypotézách vždycky nemýlil.

Český svaz včelařů, ZO Kladno

a Naučné středisko ekologické výchovy Kladno – Čabárna, o.p.s.

si vás dovolují pozvat na tradiční předvánoční akci

Medové vánoce.

Stejně jako v loňském roce rozsáhlou expozici věnovanou včelám, jejich produktům, ale i historii, současnosti a významu včelařství můžete navštívit v areálu nákupního centra Oáza v Kladně.

Od středy 10. do neděle 14. prosince, denně od 9 do 19 hodin bude pro návštěvníky připraven výklad k vystaveným exponátům, videoprojekce tematických materiálů s odborným komentářem, velkoplošné obrazové panely věnované včelařské praxi, dílničky na výrobu točených svíček a zdobení medových perníčků, prezentace včelařského kroužku a pomůcek pro výuku včelařství, ukázky, ochutnávky a prodej včelích produktů i upomínkových předmětů. Nabídka letošního ročníku bude rozšířena o konferenci včelařů s odborným poradenstvím a přednáškou ing. Dalibora Titěry a téma „Co včely umějí a co je trápí“ (čtvrtek, 11.12. od 17. hod.) a výstavu makrofotografií ze života včel paní Veroniky Souralové. Mateřské, základní i střední školy, dětské kolektivy a zájmové skupiny si mohou předem zajistit komentovaný výukový program na konkrétní termín a čas u předsedy včelařského spolku, přítele Otakara Zdycha na telefonním čísle 724 136 079. Vzdělávací blok je nabízen zdarma, v základní délce cca 60 minut a bude přizpůsoben věku, znalostem, možnostem i zájmu posluchačů, kterým se budou věnovat odborně zdatní průvodci. V zázemí zde bude připraven prostor pro přátelská setkání, odborné diskuze a zajímavé hosty.

Pro děti - jednotlivce i celé kolektivy jsme připravili soutěž o nejlépe výtvarně pojatou včelu. Podmínky soutěže o medovou i kolektivní cenu najdete na www.vcelarikladno.cz a www.nsev-kladno.cz. Své i skupinové výtvory můžete odevzdávat v době a místě konání výstavy osobně u pořadatelů do pátku, 14.12. do 12.00 hod. Přehlídka a posouzení prací odbornou komisí proběhne v místě výstavy, vyhlášení vítězů prostřednictvím výše uvedených internetových stránek a předání cen kolektivu i jednotlivcům pak v dohodnutém termínu v ekocentru na Čabárně. Expozice a konference včelařství Medové vánoce Kladno je realizována s přispěním Středočeského kraje. Na jeho zdárném průběhu se dále podílí Nákupní centrum Oáza, Klubko 55 a Magistrát města Kladna.

Na zájem široké i odborné veřejnosti a bohatou účast školských kolektivů a to nejen při slavnostním zahájení, ve středu, 10. prosince v 15. hodin, se těší kolektiv pořadatelů. Další informace žádejte a dotazy směrujte prosím na e-mail: dana.belusova@nsev-kladno.cz